субота, 18 квітня 2020 р.

ФІНГЕР ФУД – модний кулінарний тренд


Кілька тисяч років тому люди їли тільки руками. Правила етикету говорять нам, що це неправильно, для цього існують столові прибори. Але сучасні тенденції в області організації і проведення заходів стверджують, що таке можливе, якщо заказати фінгер фуд.



Фінгер фуд (від англ. Finger палець, food їжа) це мініатюрна їжа: закуски, салати, десерти і навіть основні страви. Ідея полягає в тому, щоб їсти ці страви без використання ножа, виделки або ложки руками.
Нова тенденція finger food – це повернення до витоків, яке підтримали одні з кращих кухарів світу. Останнім часом фінгер-фуд стає родзинкою та модною тенденцією відомих ресторанів та кафе. Цей вид подачі дуже поширений в кейтерингу.
Одним з найбільших захисників цього напрямку є шеф-кухар відомого датського ресторану «Noma» Рене Редзепі. На його думку, звичка їсти руками закладена в людину природою, а тому посередники між людиною та стравою навіть наносять шкоду людському організму, адже позбавляють можливості сприймати їжу за допомогою рецепторів, що знаходяться на кінчиках пальців. А це, в свою чергу, блокує посилання необхідних імпульсів в мозок. Ці імпульси несуть інформацію про температуру та консистенцію їжі, підготовлюючи організм до її засвоєння. Тому, якщо хочете бути здоровими – їжте руками, вважає Рене.
Їжа потрібна не тільки для забезпечення організму життєвою енергією, але є одним з найбільших задоволень у житті, тому нехай радіє все – і очі, і руки, і рот, і шлунок.
Також фінгер фуд – система споживання їжі для тих, хто любить простоту, доступність і невимушеність.
Відвідувачі закладів громадського харчування шукають екзотики і нових вражень від звичних страв, тому фінгер фуд здається їм найзручнішим способом не лише отримати задоволення, але і влаштувати романтичну вечерю.
Так, руками сьогодні їдять узбецький плов, грузинські хінкалі, кавказький шашлик, більшість морепродуктів, американські страви: картопля фрі, гамбургери, смажену курку і багато інших.
Культурна сфера вживання значної кількості їжі руками включає Африку, Близький Схід та Індію, переважно руками їсть близько 2,5 мільярдів чоловік. В ісламській культурі також прийнято їсти руками їжу з загального блюда; в Європі традиція їжі руками зникла з поширенням виделки.
В західному світі руками зазвичай їдять закуски та деякі десертні та солодкі страви: бутерброди, сандвічі, канапки; кукурудзяні палички, а також випічку: пиріжки, млинці, сосиски в тісті, кіш, самсу, воловани; різноманітні продукти на шпажках (оливки, сир, ковбаски), курячі крильця й нагетси; яєчні рулети; продукти, загорнуті в піту або поміщені в булочки (шаурма, кебаб), чіпси; шоколадні батончики, морозиво у вафельних ріжках; фрукти й хліб.
Плюси фінгер фуду в тому, що в такому форматі можна подати практично будь-яку страву. Він особливо підходить для фуршетів і нетривалих за часом заходів, в тому числі домашніх.
Маленькі страви швидше перетравлюються, легше пережовуються і насичують людину за короткі терміни.
Практично будь-яку страву можна перевести в «ручний» формат.  Головне вибрати таку форму подачі, при якій його буде зручно брати саме руками.
Варіантів блюд в форматі фінгер фуд чимало:
канапе це крихітні бутерброди на шпажках. Компоненти для канапе зазвичай нарізають квадратиками ир, мясо, морепродукти, овочі і навіть фрукти);
·       в шотах (це невеликі склянки для соусів, десертів, закусок, у них також подають нарізані соломкою овочі, картоплю фрі).

Креді – традиційні французькі закуски, що складаються з нарізаних або цілих сирих овочів, які зазвичай змочують у соусі (палички селери, морквяні палички, огіркові палички, смужки болгарського перцю, брокколі, цвітну капусту, фенхель і спаржу). Для такого варіанту подачі підійдуть будь-які десерти, тоді потрібно покласти до шоту десертну ложку.
·       в тарталетках подають заправлені салати та жульєн; ікру і морепродукти;
            бургери, сандвічі, роли, круасани і брускета – їх подають на великих тарілках.
Фінгер фуд – це зручне і практичне рішення, особливо якщо запросили багато гостей або учасників заходу.


Інтернет - джерела

Немає коментарів:

Дописати коментар