Кілька тисяч років тому люди їли
тільки руками. Правила етикету
говорять нам, що це неправильно, для цього існують столові прибори.
Але сучасні тенденції в області організації і проведення заходів
стверджують, що таке можливе, якщо заказати фінгер фуд.
Фінгер фуд (від
англ. Finger – палець, food – їжа) – це мініатюрна їжа: закуски, салати, десерти і навіть основні страви. Ідея
полягає в тому, щоб їсти ці страви без використання ножа, виделки або ложки – руками.
Нова тенденція finger food – це повернення до витоків, яке підтримали одні з кращих
кухарів світу. Останнім часом фінгер-фуд стає родзинкою
та модною тенденцією відомих ресторанів та кафе. Цей вид подачі дуже поширений в кейтерингу.
Одним з найбільших
захисників цього напрямку
є шеф-кухар відомого датського ресторану «Noma» Рене Редзепі. На його думку,
звичка їсти руками закладена в людину природою, а тому посередники між людиною
та стравою навіть наносять шкоду людському організму, адже позбавляють
можливості сприймати їжу за допомогою рецепторів, що знаходяться на кінчиках
пальців. А це, в свою
чергу, блокує посилання необхідних імпульсів в мозок. Ці імпульси несуть
інформацію про температуру та консистенцію їжі, підготовлюючи організм до її
засвоєння. Тому, якщо хочете бути здоровими – їжте руками, вважає Рене.
Їжа потрібна не тільки
для забезпечення організму життєвою енергією, але є одним з найбільших
задоволень у житті, тому нехай радіє все – і очі, і руки, і рот, і шлунок.
Також фінгер фуд – система споживання їжі для тих, хто
любить простоту, доступність і невимушеність.
Відвідувачі закладів громадського харчування
шукають екзотики і нових вражень від звичних страв, тому фінгер фуд здається їм найзручнішим способом не
лише отримати задоволення, але і влаштувати романтичну вечерю.
Так, руками
сьогодні їдять узбецький плов, грузинські хінкалі, кавказький шашлик, більшість
морепродуктів, американські страви: картопля фрі, гамбургери, смажену курку і
багато інших.
Культурна сфера вживання значної кількості їжі руками включає Африку, Близький Схід та Індію,
переважно руками їсть близько 2,5 мільярдів чоловік. В ісламській культурі також прийнято їсти руками їжу з
загального блюда; в Європі традиція їжі руками зникла з поширенням виделки.
В західному світі руками зазвичай їдять закуски та деякі десертні та солодкі страви: бутерброди, сандвічі, канапки; кукурудзяні
палички, а також випічку: пиріжки, млинці, сосиски в тісті, кіш, самсу, воловани; різноманітні продукти на шпажках (оливки, сир, ковбаски), курячі крильця й нагетси; яєчні рулети; продукти, загорнуті в піту або поміщені в булочки (шаурма, кебаб),
чіпси; шоколадні батончики, морозиво у вафельних ріжках; фрукти й хліб.
Плюси фінгер фуду в тому, що
в такому форматі можна подати практично будь-яку страву. Він особливо підходить
для фуршетів і нетривалих за часом заходів, в тому числі домашніх.
Маленькі страви швидше
перетравлюються, легше пережовуються і
насичують людину за короткі терміни.
Практично будь-яку страву можна
перевести в «ручний» формат. Головне – вибрати таку форму подачі, при якій
його буде зручно брати саме руками.
Варіантів блюд в форматі фінгер фуд чимало:
· в шотах (це
невеликі склянки для соусів, десертів, закусок, у них також подають нарізані
соломкою овочі, картоплю фрі).
Креді –
традиційні французькі закуски, що складаються з нарізаних або цілих сирих
овочів, які зазвичай змочують у соусі (палички селери, морквяні палички,
огіркові палички, смужки болгарського перцю, брокколі, цвітну капусту, фенхель
і спаржу). Для такого варіанту подачі підійдуть будь-які десерти, тоді
потрібно покласти до шоту десертну ложку.
·
в тарталетках подають заправлені салати та жульєн; ікру і морепродукти;
бургери, сандвічі, роли, круасани і брускета – їх подають на великих тарілках.
Фінгер фуд – це зручне і практичне рішення,
особливо якщо запросили багато гостей або учасників заходу.
Інтернет -
джерела
Немає коментарів:
Дописати коментар