неділя, 29 березня 2020 р.

НОВІ І КОРИСНІ КРУПИ


Крупи займають питому вагу в асортименті домашньої кухні, це – крохмалисті продукти, тому страви з них висококалорійні. Сьогодні крупи широко використовують у закладах ресторанного господарства для приготування перших, других, а іноді і третіх страв. Які нові крупи можуть бути заміною стандартним крупам?
Кіноа. Індіанці давно знайомі з цим продуктом. Кіноа або кінва – вид лободи, що походить з Андів та вирощується завдяки своєму їстівному насінню. Індіанці називають цю крупу «золотим зерном». Кіноа містить білки, жири, вуглеводи, харчові волокна (клітковина), а також вітаміни: А, групи В, вітамін С, Е і холін. Мікроелементи і мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, фосфор натрій.

Основна користь кіноа в тому, що в ній багато рослинного білка, при цьому білок добре засвоюється. Через неймовірний склад цієї крупи NASA хоче вирощувати кіноа в замкнутій екологічній системі під час тривалих космічних подорожей. Кіноа потрібно готувати як і рис, але краще цю крупу не солити, так як від природи вона вже трохи солонувата. З кіноа можна приготувати безліч корисних і смачних страв: овочеві салати, роли, додають в супи та використовують як кашу. Не кажучи про те, що ця крупа є відмінним доповненням до будь-яких овочевих страв – за що її особливо люблять вегетаріанці. Додатковий і великий плюс крупи кіноа в тому, що вона запобігає раковим захворюванням.
Булгур це пшениця, зібрана в період молочної зрілості, висушена, очищена від висівок та подрібнена, в ній збереглися всі корисні властивості пшеничного зерна.
Ця крупа з пшениці, популярний продукт у кулінарії країн Близького Сходу і Середземномор’я. Булгур насичений мікроелементами та вітамінами, що дозволяє віднести його до найбільш корисних і цінних продуктів для людського організму. Перш за все, в ньому багато фолієвої кислоти (18 мкг), корисної для жіночого здоров'я. Чимало холіну (6,9 мг), вітаміну РР (мг), а також вітамінів групи В (В6, В5, В2, В1), Е, з мікроелементів найбільше міді (75 мкг), калію (68 мг), фосфору (40 мг), магнію (32 мг), кальцію (10 мг). Містить в невеликій кількості натрій, цинк, залізо, селен, марганець.
Калорійність: білки 12,7 г, жири 1,5 г,вуглеводи 70,6 г.
Регулярне вживання булгура сприятливо позначається на стані нервової системи, для якої вітаміни групи В важлива і основна «їжа». Велика кількість мінеральних солей сприяє відновленню обміну речовин, робить шкіру і волосся «живими». Колір обличчя набуває здорового відтінок, волосся стає блискучим і добре росте.
Введення в раціон крупи булгур дозволить наситити організм потрібними і корисними речовинами не гірше, ніж вітамінний комплекс з аптеки,вони легко засвоюються і перетравлюються.
Булгур надає життєві сили і енергію. Цю крупу дуже люблять вегетаріанці. Булгур добре підходить до овочів, тому її використовують при приготуванні салатів, або як гарнір.
Кус-кус. Крупа, яку виготовляють із зерен твердої пшениці або проса. Виготовляють спочатку грубу манну крупу, яку збивають у більші частинки і просіюють через сито та висушують.
Отримані крупи-зерна використовують як гарнір при приготуванні великої кількості страв у Північній Африці. Ця крупа з Тунісу і Марокко. Вона дуже швидко готується, досить залити її окропом і почекати п'ять хвилин.
Кус-кус майже повністю складається з складних вуглеводів основного джерела енергії в нашому організмі. Також цей екзотичний делікатес містить: білки 3,8 г; жири 0,2 г; вуглеводи 23,2 г; клітковина 1,4.
Хімічний склад крупи: кальцій, калій, магній, натрій, фосфор,мідь, залізо, селен, цинк, вітаміни (В1, В2, В4, В5, В6, В9, РР, Е, К).
У кашу можна додавати фрукти, лимонний сік, овочі, сухофрукти.
Кус-кус багатий вітамінами, сприяє омолодженню шкіри, покращує роботу серцево-судинної системи, допомагає утворенню червоних тілець, знижує рівень холестерину.
Калорійність крупи становить цілих 335 ккал на 100 грамів продукту, завдяки чому ситість приходить швидко навіть після невеликої порції приготованого кус-куса.
Фарро (полба) зернові з горіховим смаком, про які всі забули. У фарро більше клітковини, ніж у всіх інших зернових, тому вона дуже ситна. Також в ній міститься дуже багато магнію і заліза. Полба дуже популярна в харчуванні вегетаріанців.
За фактом фарро це один з видів пшениці. Але якщо порівнювати зі звичайною пшеницею, то в цій крупі міститься в кілька разів більше магнію, заліза, цинку і вітамінів В1, В2, В6, фолієвої кислоти, а також кальцію, фосфору і селену.
Полба має приємний горіховий смак і клейку текстуру, тому вона прекрасно підходить для супів і тушкованих страв. Також з неї готують "фарротто"особливий вид різотто.
Сорго. Маловідома злакова культура. Але ця рослина за обсягами виробництва займає п'яте місце в світі. Воно славиться своїми корисними властивостями, а його сировину використовують в різних сферах.
Зазвичай цю крупу використовують як корм для тварин або для екоупаковки. Однак у цих зернових досить нейтральний смак, і все частіше про сорго говорять як про продукт харчування.
Основним завданням круп’яної промисловості є удосконалення асортименту, підвищення якості продукції, раціональне використання сировини, зниження собівартості виробництва.
Правильний раціон і здорова їжа один з основних «каменів» в фундаменті міцного здоров'я, гарного самопочуття і прекрасного зовнішнього вигляду.
Список використаних джерел


Немає коментарів:

Дописати коментар