Крупи займають питому вагу в асортименті домашньої
кухні, це – крохмалисті продукти, тому страви з них висококалорійні. Сьогодні
крупи широко використовують у закладах ресторанного господарства для
приготування перших, других, а іноді і третіх страв.
Які нові крупи можуть бути заміною стандартним крупам?
Кіноа. Індіанці давно знайомі з цим продуктом. Кіноа або кінва – вид
лободи, що походить з Андів та вирощується завдяки своєму їстівному насінню.
Індіанці називають цю крупу «золотим зерном».
Кіноа містить білки, жири, вуглеводи, харчові
волокна (клітковина), а також вітаміни: А, групи В, вітамін С, Е і холін.
Мікроелементи і мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і
марганець, залізо, фосфор натрій.
Основна
користь кіноа в тому, що в ній багато рослинного білка, при цьому білок добре
засвоюється. Через неймовірний склад цієї крупи NASA хоче вирощувати кіноа в
замкнутій екологічній системі під час тривалих космічних подорожей. Кіноа
потрібно готувати як і рис, але краще цю крупу не солити, так як від природи
вона вже трохи солонувата. З кіноа можна приготувати безліч корисних і смачних
страв: овочеві салати, роли, додають в супи та використовують як кашу. Не
кажучи про те, що ця крупа є відмінним доповненням до будь-яких овочевих страв
– за що її особливо люблять вегетаріанці. Додатковий і великий плюс крупи кіноа
в тому, що вона запобігає раковим захворюванням.
Булгур – це пшениця, зібрана в
період молочної зрілості, висушена, очищена від висівок та подрібнена, в ній збереглися
всі корисні властивості пшеничного зерна.
Ця
крупа з пшениці, популярний продукт у кулінарії країн Близького Сходу і
Середземномор’я. Булгур
насичений мікроелементами та вітамінами, що дозволяє віднести його до найбільш
корисних і цінних продуктів для людського організму. Перш за все, в ньому
багато фолієвої кислоти (18 мкг), корисної для жіночого здоров'я. Чимало холіну
(6,9 мг), вітаміну РР (мг), а також вітамінів групи В (В6, В5,
В2, В1), Е, з мікроелементів найбільше міді (75 мкг),
калію (68 мг), фосфору (40 мг), магнію (32 мг), кальцію (10 мг). Містить в
невеликій кількості натрій, цинк, залізо, селен, марганець.
Калорійність: білки – 12,7 г, жири – 1,5
г,вуглеводи – 70,6 г.
Регулярне
вживання булгура сприятливо
позначається на стані нервової системи, для якої вітаміни групи В – важлива і
основна «їжа». Велика кількість мінеральних солей сприяє відновленню обміну
речовин, робить шкіру і волосся «живими». Колір обличчя набуває здорового
відтінок, волосся стає блискучим і добре росте.
Введення в
раціон крупи булгур дозволить
наситити організм потрібними і корисними речовинами не гірше, ніж вітамінний
комплекс з аптеки,вони легко засвоюються і перетравлюються.
Булгур надає життєві сили і енергію. Цю крупу дуже люблять
вегетаріанці. Булгур добре підходить до овочів,
тому її використовують при приготуванні салатів, або як гарнір.
Кус-кус. Крупа, яку виготовляють із зерен твердої пшениці або проса.
Виготовляють спочатку грубу манну крупу, яку збивають у більші частинки і
просіюють через сито та висушують.
Отримані
крупи-зерна використовують як гарнір при приготуванні великої кількості страв у
Північній
Африці. Ця крупа з Тунісу і Марокко. Вона дуже
швидко готується, досить залити її окропом і почекати п'ять хвилин.
Кус-кус
майже повністю складається з складних вуглеводів –
основного джерела енергії в нашому організмі. Також цей екзотичний делікатес
містить: білки – 3,8 г; жири – 0,2 г; вуглеводи – 23,2 г;
клітковина –
1,4.
Хімічний
склад крупи: кальцій, калій, магній, натрій, фосфор,мідь, залізо, селен, цинк,
вітаміни (В1, В2, В4, В5, В6,
В9, РР, Е, К).
У
кашу можна додавати фрукти, лимонний сік, овочі, сухофрукти.
Кус-кус багатий вітамінами, сприяє омолодженню шкіри, покращує роботу серцево-судинної системи, допомагає утворенню червоних тілець, знижує рівень холестерину.
Кус-кус багатий вітамінами, сприяє омолодженню шкіри, покращує роботу серцево-судинної системи, допомагає утворенню червоних тілець, знижує рівень холестерину.
Калорійність
крупи становить цілих 335 ккал на 100 грамів продукту, завдяки чому ситість
приходить швидко навіть після невеликої порції приготованого кус-куса.
Фарро (полба) – зернові з горіховим
смаком, про які всі забули. У фарро більше клітковини, ніж у всіх інших
зернових, тому вона дуже ситна. Також в ній міститься дуже багато магнію і
заліза. Полба дуже популярна в харчуванні вегетаріанців.
За фактом фарро –
це один з видів пшениці. Але якщо порівнювати зі звичайною пшеницею, то в цій
крупі міститься в кілька разів більше магнію, заліза, цинку і вітамінів В1,
В2, В6, фолієвої кислоти, а також кальцію, фосфору і
селену.
Полба має
приємний горіховий смак і клейку текстуру, тому вона прекрасно підходить для
супів і тушкованих страв. Також з неї готують "фарротто"особливий вид
різотто.
Сорго. Маловідома злакова
культура. Але ця рослина за обсягами виробництва займає п'яте місце в світі.
Воно славиться своїми корисними властивостями, а його сировину використовують в
різних сферах.
Зазвичай цю
крупу використовують як корм для тварин або для екоупаковки. Однак у цих
зернових досить нейтральний смак, і все частіше про сорго говорять як про
продукт харчування.
Основним завданням круп’яної промисловості є
удосконалення асортименту, підвищення якості продукції, раціональне
використання сировини, зниження собівартості виробництва.
Правильний раціон і здорова їжа – один з основних «каменів» в фундаменті міцного
здоров'я, гарного самопочуття і прекрасного зовнішнього вигляду.
Список використаних
джерел
Немає коментарів:
Дописати коментар